Archief

start: 14:00

Deze  informatiemiddag  (14.00-18.00u) gaat over studeren in Nederland  en wordt georganiseerd door Ulysses International Studies.  Vier gerenommeerde Nederlandse universiteiten nemen deel, te weten: ABS University of Amsterdam, University of Maastricht, Leiden University en Erasmus University College EUR.

Gratis entree, echter een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Graag aanmelden via 01 49 73 42 88 of per mail.

 

start: 12:00

Bezoek van studenten van de afdeling Mode van het MBO College Hilversum aan het Atelier Néerlandais, als onderdeel van hun excursie in Parijs.

Tijdens dit bezoek wordt voorlichting gegeven over de werkwijze van het Atelier Néerlandais en  de activiteiten van jonge Nederlandse ontwerpers in Parijs.

Dit is een besloten evenement.

Het Atelier Néerlandais is deze dag gesloten.

start: 14:00

In het kader van  Cinéma du Réel,  het documentaire film festival van het Centre Pompidou / BPI geeft de van oorsprong Tsjechische regisseur Petr Lom op zaterdag 1 april een masterclass over  zijn visie op de samenkomst van  documentaire films en poëzie:  een samenkomst van de beeldende kunst en de literatuur.

In de films van Petr Lom staan mensen geconfronteerd met dictactuur en onrecht centraal. Lom is onder andere bekend van de films On a Tightrope (2007) en Back to the Square (2012).

Zijn nieuwste film BURMA STORYBOOK  toont aan de hand van poëzie de transitie van Burma van een dictatuur naar een democratisch land. Burma Storybook  zal tijdens Cinéma du Réel op de avond van 1 april om 20.30u vertoond worden in het Centre Pompidou Cinéma 1 en op zondag 2 april om 20.50u in Centre Pompidou Cinéma 2.

Moderator van  de masterclass is Harry Bos, film intendant van de Nederlandse Ambassade in Frankrijk. De masterclass is in het Frans.

 

Klik hier om je (gratis) aan te melden.

 

start: 14:30

Dit is een besloten event. Klik hier voor meer informatie.

start: 20:00

Tijdens Drawing Now  organiseert de Nederlandse ambassade in samenwerking met de vier Nederlandse galeries Francis Boeske, A Gallery Named Sue, Janknegt Gallery en Maurits van der Laar op 25 maart een cocktail  dînatoire op het Atelier Néerlandais.

Meer informatie volgt.

 

start: 18:15
einde: 22:00

Het evenement zal worden geopend door de Nederlandse ambassadeur, Ed Kronenburg en Yves Bertoncini, de voorzitter van de Mouvement Européen-France en de voorzitter van  het Institut Jacques Delors.

Er zullen twee discussierondes plaatsvinden; Het onderwerp van de eerste discussieronde is de context van de Nederlandse verkiezingen en de rol van de Europese Unie daarin. De gespreksleider is Alexandre Heully (Cafébabel) en de deelnemers zijn Peter Giesen (Volkskrant), Koen Damhuis (schrijver van ‘Wegen naar Wilders’ ) en Amber Zabicki (ProDemos)

De tweede discussieronde  gaat over de rol van de Nederlandse verkiezingen in de Europese Unie. Peter Vermaas (NRC) en Romain Lachat (CEVIPOF) zullen hieraan deelnemen en de gespreksleider is Alexandre Heully ( Cafébabel).

Het evenement zal worden afgesloten met een live Skype verbinding met Godelieve van Heteren (Europese Beweging Nederland)

 

Van 28 februari- 8 maart vindt de Prêt-à- Porter Paris Fashion Week 2017 plaats.

Van 3-9 mart gezamenlijke showroom van diverse leden.

Bezoek op afspraak. RSVP of behoefte aan meer details: mail ons.

 

 

 

 

Presentatiedag van ArtEZ Fashion Masters  met Klaudia Stavreva en Lotte van Dijk.

Voor meer info, klik hier.

Op 27 februari organiseert ArtEZ | Fashion Strategy een besloten seminar over trend forecasting en mode media.

Sprekers:  Jean Jacques Picart en Anja Cronberg (Vestoj).

Dit is een besloten event.

start: 18:30

Het Nouveau Centre Néerlandais organiseert op 24 februari een lezing over de verzuiling in Nederland en haar rol in de identiteitsvorming. De lezing wordt in het Frans verzorgd door filosoof en kunsthistoricus Jan Willen Noldus.

Deze lezing vindt plaats in het kader van de lezingenreeks culturele en historische achtergronden van aspecten van de Nederlandse samenleving en de verkiezingen in zowel Nederland (15 maart) als Frankrijk (23 april, 7 mei, 11 en 18 juni).

start: 18:30

Het Nouveau Centre Néerlandais organiseert op 3 februari een lezing over de overeenkomsten en verschillen tussen Nederland en Frankrijk. De lezing wordt in het Frans verzorgd door filosoof en kunsthistoricus Jan Willen Noldus.

Deze lezing vindt plaats in het kader van de lezingenreeks culturele en historische achtergronden van aspecten van de Nederlandse samenleving en de verkiezingen in zowel Nederland (15 maart) als Frankrijk (23 april, 7 mei, 11 en 18 juni).

start: 11:00

Op donderdag 26 januari zal modelabel XUAN Paris, als ‘membre invitée’ van de Paris Haute Couture Fashion Week, haar nieuwste collectie presenteren op het Atelier Néerlandais.

RSVP

Op dinsdag 24 januari zal Couture Designer Sepehr Maghsoudi zijn nieuwe collectie ‘Scream under Water’ presenteren op het Atelier Néerlandais. Geïnteresseerden zijn uitgenodigd om de doorlopende presentatie te bewonderen tussen 12:00 en 17:00.

Mail voor reserveringen of meer informatie de Sepehr Maghsoudi Couture Company. 

sepehr-alleen-afbeelding

Tijdens de Paris Haute Couture Fashion Week zal het tassenmerk merk Ruigrok van der Werven op het Atelier Néerlandais een showroom houden. De luxe tassen zijn gekenmerkt door de originele hengels, het soepele leer en de unieke canvas prints.

Voor meer informatie, of het maken van een afspraak, kun je een mail sturen naar Ruigrok van der Werven. 

rvdw2

Vrijdag 20 januari tot en met maandag 23 januari  presenteert  lingeriemerk Marlies Dekkers haar nieuwe collectie op het Atelier Néerlandais. Met deze Herfst | Winter 2017 collectie brengt Marlies Dekkers een eerbetoon aan vrouwelijke feministische iconen, van Lana Turner tot Bette Davis.

MD-Couture-2017-hollywood-glam-black-logo-01

 

De showroom is te bezoeken op afspraak. RSVP  Rosan de Lange .

Bezoektijden:

 • Vrijdag: 14.00-17.00
 • Zaterdag: 09.00-17.00
 • Zondag: 09.00-17.00
 • Maandag: 09.00-12.00

 

Rien de plus rationnel que l’Amour : pourquoi faut-il lire Spinoza aujourd’hui ?
Het Nouveau Centre  Néerlandais organiseert zijn eerste studiedag op zaterdag 14 januari 2017 van 11.00 tot 16.00 uur (lunch inbegrepen). De studiedag, die in het Frans wordt gehouden,  staat onder leiding van Jan Willem Noldus. Er zullen vier thema’s uit het werk van Spinoza (1632-1677) aan de orde komen. Ter voorbereiding wordt de deelnemers gevraagd om vooraf geselecteerde fragmenten te lezen. Het gaat om ongeveer twee pagina’s per thema, dus tien pagina’s in totaal. Het NCNL stuurt u de fragmenten na uw inschrijving toe.
Open voor iedereen met goede beheersing van het Frans
De Spinoza studiedag is open voor iedereen: zowel ervaren lezers van Spinoza als mensen die zijn werk nog ontdekken. Gesprekken discussies en uitwisselingen geschieden in het Frans.
Inschrijving : klik hier Het inschrijfgeld voor de dag is 45 euro lunch inbegrepen. Om de kwaliteit van de dag te waarborgen is het aantal deelnemers vastgesteld op 6 tot 14 personen.
Contact
Neem voor meer informatie contact op met le Nouveau Centre Néerlandais  per mail of per telefoon:  01 44 74 93 10.

Op 12 januari 2017 organiseren we een nieuwjaarscocktail voor  onze leden, contacten en andere professionals uit de creatieve industrie.

nieuwjaarscocktail

 

 


Dit is een besloten evenement. Neem contact op met Floor voor meer informatie.

Het Atelier Néerlandais zal gedeeltelijk gesloten zijn tussen 19 december 2016 en 2 januari 2017.  Als je tijdens deze periode gebruik wilt maken van de faciliteiten van het Atelier is dit mogelijk op afspraak.  Stuur ons alsjeblieft tijdig een email met de details.

Ter gelegenheid van de internationale dag van de rechten van de mens zullen De Nederlandse Ambassade in Parijs en de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij UNESCO op maandag 12 december 2016 een documentaire tonen op het Atelier Néerlandais. De filmvertoning (16.00 – 18.00) wordt gevolgd door een cocktail.

Transit Havana – New Heroes of the Cuban Revolution vertelt het verhaal van drie transgenders in de stad Havana, Cuba, die wachten op genitale chirurgie – uitgevoerd door Europese topchirurgen en georganiseerd door de dochter van de president, Mariela Castro. We volgen hen in hun strijd om geluk te vinden, ondanks de problemen zoals intolerantie, armoede en prostitutie waar zij mee geconfronteerd worden.

De film zal worden vertoond in de originele taal (Spaans) met Engelse ondertiteling.

RSVP  PAR-RSVP@minbuza.nl

transit-havana

Op 8 december organiseert de Economische afdeling van de Nederlandse Ambassade in Parijs de bijeenkomst “Scale up your startup” in samenwerking met Dutch Basecamp en Startup Delta.

11h00 – 11h3011h30 – 11h35 Registratie en koffieWelkomstwoord Ambassadeur Ed Kronenburg
11h35 – 11h55 Introductie over StartupDelta en de internationale strategie door Constantijn van Oranje – Speciaal gezant StartupDelta
11h55 – 12h15 Keynote Roxanne Varza – Directrice Halle Freyssinet   (1000 startups)
12h15 – 13h45 Lunch / ronde tafel met mentoren, startups, expers en Constantijn van Oranje over schaalvergroting in Frankrijk. Thema’s: Financiering, Internationalisering, Acceleratie. Met experts:
Francois Chopard (Starburst Accelerator)
Pierre-Yves Meerschman (Daphni VC fund)
Karien van Gennip (ING France)
Raphaëlle Neyton (NUMA)
Justyna Swat (Ouishare)
David Monteau (FrenchTech)
13h45 – 14h00 Introductie DutchBasecamp &  mentornetwerk Isabel Brouwer – coordinator ‘Mentoring Networks’ van Dutchbasecamp
14h00 – 14h15 Lancering NL-FR startup mentor-netwerk
14h15 – 14h30 Presentatie van de Nederlandse Ambassade te Parijs over het faciliteren van relaties tussen Nederland en Frankrijk
14h30 – 16h00 Speed-dating tussen startups, experts en metoren  (9*10min)
16h00 – 17h30 Evaluatie en borrel


Neem voor meer informatie contact op met Pieternel van Oers. 

Dit  is een besloten evenement. 

 

In samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Frankrijk organiseren Dutch Performing Arts en le Mouffetard-Théâtre des arts de la marionnette een professionele bijeenkomst gewijd aan de creatie van Nederlandse marionetten.  Op het programma :

13h30 – 14h00 Ontvangst met café gourmand op het Atelier Néerlandais
14h00 – 15h00 Overzicht van de Nederlandse marionettenbouw
15h00 – 17h30 

 

Presentaties en performances:
• BetweenTwoHands – The Journal (performance)
• Het Filiaal – Falling Dreams en andere creaties  (presentatie door Ramses Graus)
• Judith Nab – Ma maison, le reste du monde et ailleurs (presentatie door Judith Nab)
• Het Houten Huis – Hôtel Perdu en andere creaties (presentatie door David van Griethuysen)
• Feikes Huis – Dorp e.a. (presentatie door Eliane Attinger
17h30 – 19h00 Cocktail dînatoire
20h00 – 21h00 Tentoonstelling Maniacs d’Ulrike Quade in het Mouffetard Theater, gevolgd door een ontmoeting met de artiesten.


Reservering
via Mouffetard.

Ulysses International Studies en de Club Affaires Paris Amsterdam organiseerden op 17 november een informatiebijeenkomst over studeren in het buitenland.

Programma :

Mariët Robert Oprichtster van Ulysses International Studies in Parijs
– 5 Goede redenen om in het buitenland te studeren.
– Wat kost studeren in het buitenland ?
– Hoe kies je de juiste universiteit ?
– Wat zijn de selectiecriteria van universiteiten ?
– Wanneer, waar en hoe meld ik mij aan ?

Brigitte Sorbry Chognot, HRM bij Shell Nederland en France
– Wat is de toegevoegde waarde van een buitenlands diploma ?
– Welke diploma’s en profielen worden het meest gewaardeerd in FR en NL?
– Visie en expertise op het HR vlak
– Adviezen voor sollicitatie gesprekken en CV
– Verschillen m.b.t. studenten profielen en behoeften uit het bedrijfsleven tussen FR en NL

Aansluitend op de presentaties vond er een borrel plaats.

Presentaties werden in het Frans verzorgd, vragen konden ook in het Nederlands gesteld worden. 

voorblad-5-page-001

 
Ter gelegenheid van Paris Photo (10-13 nov, Grand Palais), hebben Nederlandse fotografen Erik van Huisstede en Bart Koetsier hun werk geëxposeerd op het Atelier Néerlandais van 5 tot 13 november.  Geïnteresseerden konden zich ook aanmelden voor de vernissage en de cocktail.

Vernissage       5 November (17.30  –  20.00)
Cocktail           12 November (17.30  –  20.00)

Openingstijden van de expositie:
5 -12 November                  11.00   –  19.00
6+13 November                  11.00   –  17.00

Fashion retail is in een overgangsfase: retail gebieden raken leeg, online winkelen speelt een steeds grotere rol en shoppen met behulp van Augmented Reality lenzen is niet meer ver weg. Naar aanleiding van deze ontwikkelingen, organiseerde het Atelier Néerlandais in november een bilaterale Frans-Nederlands seminar in samenwerking met ClickNL | Next Fashion, NUMA Parijs, Frame Publishers en Modelab. Op 3 november hebben retail fashion professionals hun inzichten gedeeld op het Atelier Néerlandais en op 4 november werden de deelnemers uitgenodigd om mee te doen aan onze inspiratie tour door Parijs, waar interessante voorbeelden van innovatieve fashion retail bezocht werden. Het overkoepelende doel van dit seminar was om kennis, ideeën en gedachten tussen Frankrijk en Nederland uit te wisselen.

Programma Seminar 3 november
10.00-10.30
10.30-11.00
11.00 -11.45
11.45-12.15
12.30-13.30
13.30-15.00 13.30-15.00
15.00-15.30
15.30-17.00
15.30-17.00
17.00-19.30
Registratie en koffie
Opening en welkomstwoord
Keynote Robert Thiemann (Frame Publishers)
Keynote Luca Marchetti (Professor & Brand Consultant)
Lunch
Parallelsessie1: Location Alternatives for Fashion Retail
Parallelsessie 2: The In-store Experience
Koffie pauze
Parallelsessie 3: Retail Innovations
Parallelsessie 4: Augmented Reality & Techonology
Wrap-up en netwerkborrel
Programma Tour 4 november
10.30-12.30 Inspiratie tour Parijs

 

Bekijk het fotoalbum of klik op de onderstaande wrap-up om een impressie te krijgen van deze dag.

wrap-up-screenshot-plaatje

Na twee jaar voorbereiding vertrok STORM Eindhoven, een team van 23 studenten van de TU  Eindhoven, op 14 augustus voor een tocht van 80 dagen (26.000 km) rond de wereld op hun zelfgebouwde elektrische motoren. De reis voerde over het noordelijk halfrond, beginnend in Europa en via Centraal-Azië en Noord-Amerika weer eindigend in Eindhoven.

Voordat ze aan hun allerlaatste etappe begonnen, kwamen de studenten en de sponsoren op 1 november samen op het Atelier Néerlandais voor een cocktail dînatoire. Op 2 november reed het team, begeleid door zo’n 20 Tesla’s, terug naar Eindhoven.

De STORM World Tour was live te volgen via een dashboard op de website van het team, www.storm-eindhoven.nl en via social media (#storm80days).

Besloten evenement

Om het fotoalbum te zien, klik hier.

Op donderdag 13 en vrijdag 14 oktober 2016 organiseerde de Nederlandse Ambassade de vijftiende Erasmus-Descartes conferentie in Parijs met als thema “Cultureel erfgoed en innovatie”. De eerste dag werd afgesloten met een innovatieparade op het Atelier Néerlandais en een netwerkdiner in de cour van Fondation Custodia.

19h00 Ontvangst  met aperitief op het Atelier Néerlandais
19h00
20h30
Verscheidene activiteiten rondom het thema innovatie:
▪  Doorlopende presentaties van museuminnovaties in samenwerking met CLIC France (o.m. ICONEsM, Fabrique, Vrtuoz, smArtapps, Virtual Dutchmen/Dropstuff.nl,  Art Graphique et Patrimoine, Waag Society, ArtofCorner, Timescope, Opuscope, Histovery, RKD, Holo3: Virtual Reality).
▪ Expositie Fondation Custodia, “De l’alcôve aux barricades. De Fragonard à David. Dessins des Beaux-Arts de Paris”
▪ Bezoek Collectie Lugt, Fondation Custodia (aantal plaatsen beperkt)
21h00 Vertoning gerestaureerde stille film EYE, met muzikale begeleiding
21h15 Netwerkdiner
23h00 Einde
Klik voor het volledige programma hier.

Klik voor het fotoalbum hier.

 

Naar aanleiding van de Masterclass ‘Future Fashion Practices’ in maart 2016, kwamen de geselecteerde Nederlandse en Franse talenten in oktober 2016 weer samen om hun visies en vorderingen met elkaar te delen. Designers Pauline van Dongen, Elisa van Joolen, Liselore Frowijn, Coralie Marabelle, Claire Eliot, SWEN, Maison The Faux  and Sempervivum werden verwelkomd door experts José Teunissen, Han Nefkens and Luca Marchetti.

Klik voor het fotoalbum hier. 

img_1200_klein

Cocktail dinatoire voor modeprofessionals en creatievelingen, mede-georganiseerd door José Teunissen (decaan van the London College of Fashion, UAL) en Han Nefkens (mecenas en oprichter van de Han Nefkens Foundation).

Klik voor het fotoalbum hier. 

 

 

Ter gelegenheid van de Paris ‘prêt à porter’ Fashion week hebben verschillende Nederlandse ontwerpers hun lente/zomer 2017 collectie gepresenteerd op het Atelier Néerlandais. De showrooms van Hellen van Rees, Maison The Faux, LAAEL, Spijkers&Spijkers, Olsthoorn*vanderwilt en Dorhout Mees waren alleen op afspraak te bezoeken.

 paris-fashion-week-an

Klik hier voor een review van Xuan’s lente/zomer 2017-collectie, geschreven door Marjolein Lammerts van Bueren van Amsterdam Fashion Week.
invitation-ss17-presentation-with-an-logo

De Nederlandse Ambassade in Parijs en l’ENSCI-les Ateliers organiseerde op 8 september een Frans-Nederlandse workshop rondom digital design  op het Atelier Néerlandais

Deze Frans-Nederlandse workshop bood de gelegenheid om na te denken over de activiteiten van prestigieuze namen/ontwerpen in de design- en innovatiewereld in verschillende sectoren om samen tot een beeld te komen en een definitie te zoeken van design in een constant veranderende wereld.

Klik hier om het fotoalbum te bekijken.

Programma:

10h00 – 11h00          Registratie en welkom door Nederlandse ambassadeur en keynote speeches
11h00 – 11h45            Sessie 1 : Overzicht Frans-Nederlandse activiteiten

11h45 – 12h30           Sessie 2: Ontwerp en technologie

12h30 – 13h30        Lunch

13h30 – 15h00         Thema workshops*:  - Volgende Generatie Technologie
                                                     –  Cultuur en onderwijs

15h30 – 17h00         Thema workshops*: - Nieuwe fase E-Commerce
                                                    – Design in het publieke domein

17h00 – 19h00         Wrap up en borrel

* deze workshops vonden tegelijkertijd plaats

 

 

bugaboo logo kleiner kalenderTer gelegenheid van de Paris Design Week organiseerde Bugaboo een evenement op het Atelier Néerlandais over innovatie, design en mobiliteit. Bugaboo gaf een presentatie  over de historie en de toekomst van het merk.

Klik voor het fotoalbum hier. 

Programma

15.00              Showroom open voor publiek  (Bugaboo producten en Dutch Design)

18.00              Media event

19.00               Persevenement en presentatie

▪ Introductie door Atelier Néerlandais over Dutch Design

▪ Presentatie door Stephanie Wirth (Product Developer) over Bugaboo Design

▪ Presentatie door Karima Khazzani (Product Manager) over nieuw concept

21.00                  Einde

 

Klik hier om het fotoalbum te bekijken.

davidflyerediTFINALFRANCE

fes-conferencee

 

How can digital innovation be more ethical and ecological?

Digital technologies account for 5 to 10% of the electricity consumed each year which equals the output of 30 nuclear power plants. The extraction of metals used for our IT tools also has irrefutable consequences. Fortunately, new market entrants intend to change that, both in terms of manufacturing tools and creating online services. FUTUREMAG, the Netscouade and Futur en Seine give voice to those innovators that make the digital technologies resonate with ethics and ecology.

Speakers :

 • Stéphane Petitbon, CEO – Newmanity
 • Laura Gerritsen, director impact and development- Fairphone
 • Robin Larzat, co-founder – Backbone

Moderator : Camille Gicquel – Editor FUTUREMAG

For more information:

Futur en Seine

FUTUREMAG

La Netscouade

Click here for the press release

 

 

Nederlandse uitgevers:

ZOctavo Uitgevers
Signatuur
Atlas Contact
De Bezige Bij
Thomas Rap
Cargo
Meulenhoff Boekerij
Lias
De Geus
Cossee
Amsterdam University Press
Nederlands Letterenfonds

 

 

Rethinking pictures : a transatlantic dialogue

14.30 Welcome
John Davis (Terra Foundation for American Art)

15.00 Session 1: Propositions
Maxime Boidy (Université Paris 8 Vincennes-Saint Denis) and Stéphane Roth (Cité de la  musique)
Striking Images: Body Politics on the Streets
Jakub Stejskal (FU Berlin)
Belting and Summers on Substitution

Moderator: Victor Claass (German Center for Art History Paris)

16.15  Break

16.30 Round Table
Rachael Z. Delue (Princeton University),
Beate Fricke (University of California, Berkeley),
Antonio Somaini (Université Paris 3 –Sorbonne Nouvelle), Ralph Ubl (Universität Basel)

18.00 End

 

Het Atelier Néerlandais was 27 april gesloten vanwege Koningsdag.

start: 19:00

Welke taal kies je om te beschrijven wat je er hebt meegemaakt, de personen die je hebt ontmoet, de ouders die je hebt achtergelaten? Wat zijn de literaire valkuilen en mogelijkheden? Welke wegen staan er op dit gebied open voor reportageschrijvers, romanciers en dichters? Op deze avond kwamen drie schrijvers bijeen die elk op hun eigen wijze op deze vragen antwoord geven.

De Nederlander Jan Brokken (1949) treedt in maart 2016 aan de Université Paris-Sorbonne op als gastschrijver. Zijn oeuvre omvat romans, novellen, reisboeken en reportages. Zijn boek Baltische zielen is het eerste dat in het Frans is vertaald ( Les Âmes baltes). Het is gebaseerd op de vele onderzoeken die hij uitvoerde en de verhalen die hij optekende tijdens zijn reizen door Estland, Letland, Litouwen en het voormalige Oost-Pruisen. De tocht leidt langs Romain Gary, Mark Rothko, Sergueï Eisenstein, Hannah Arendt, Jacques Lipchitz en zelfs Arvo Pärt – allen geboren aan de kusten van de Baltische Zee.

De in 1946 in het Turkse Malatya geboren Emine Sevgi Özdamarvolgde lessen aan de theaterschool in Istanbul alvorens naar Oost-Berlijn te vertrekken. In Duitsland wachtte haar een glansrijke carrière als actrice en regie-assistente. Ook in Frankrijk vierde zij successen in het théâtre de Bobigny, waar zij in 1997-1998 De Trojaanse vrouwen van Euripides vertolkte onder regie van Matthias Langhoff Ook literair succes lag in het verschiet. Zij begon met het schrijven, in het Duits, van theaterstukken, novellen en romans en sleepte daarmee prestigieuze literaire prijzen in de wacht, waaronder de bekende Ingeborg-Bachmann-Preis (1991). In maart 2016 treedt ze aan de Université Paris-Sorbonne op als gastschrijver.

Cécile Wajsbrot is in 1954 in Parijs geboren. Zij verdeelt momenteel haar tijd tussen het schrijven van boeken en haar werk als vertaalster uit het Engels (met name The Waves van Virginia Woolf) en uit het Duits (Gert Ledig, Marcel Beyer). Sedert een tiental jaren woont zij in Parijs en in Berlijn. Conversations avec le maître (2007) en L’Île aux musées (2008) zijn de eerste twee romans van de cyclus Haute Mer, die zij vervolgde met Sentinelles (2013). Haar laatste roman, Totale éclipse, is in 2014 verschenen. Zij publiceert samen met Hélène Cixous Une autobiographie allemande (Christian Bourgois, 2016).

De avond werd geleid door Margot Dijkgraaf, auteur, literatuurcriticus en intendant literatuur en debat bij de Nederlandse ambassade.

In samenwerking met het Goethe Institut, De Nederlandse Taalunie, de universiteit Paris-Sorbonne (Paris IV) en Éditions Bourgois.

combination_logo_72dpi_1280x249px_E

 

Atelier Néerlandais was op 16 en 17 maart slechts beperkt open vanwege een internationale bijeenkomst van Bugaboo.

Masterclass-banner

Op 10 en 11 maart verwelkomde het Atelier Néerlandais talentvolle Franse en Nederlandse ontwerpers tijdens de mode masterclass ‘Future Fashion Practices’. Deze keer ter gelegenheid van het Nederlands staatsbezoek aan Frankrijk, waarbij Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima aan de afsluiting van het tweedaagse programma deelnamen.

Onder de hoede van een team van modedeskundigen gingen Franse en Nederlandse talenten aan de slag met de opdracht om de uitdagingen van de huidige modewereld nader te verkennen: meer duurzame productieprocessen, collecties met een langere levenscyclus, ‘slimme’ kleding.

Het Koninklijk paar ontmoette de talenten bij de presentatie van hun ontwerpen en woonde de prijsuitreiking bij. Het meest innovatieve ontwerp werd beloond met een  ‘commission’ van de Han Nefkens Foundation om het ontwerp door te ontwikkelen en in oktober 2016 op het Atelier Néerlandais voltooid te presenteren. Elisa van Joolen was hiervan de gelukkig winnares.

Het Atelier Néerlandais opende tijdens en na de komst van het Koninklijk paar zijn deuren voor een bredere kring van ontwerpers, stylisten, modehuizen, modeacademies en vakpers, om gelegenheid te bieden voor de uitwisseling tussen de relevante professionals.

De gekozen talenten: onderscheidend door toepassing nieuwe technologieën en concepten

De gekozen Franse en Nederlandse talenten waren van verschillende achtergronden en specialisaties maar delen de ambitie om het modevak op een slimmere, maatschappelijk verantwoorde en/of duurzamere manier uit te oefenen. Ieder is eerder opgemerkt in zijn of haar prestatie en conceptueel vermogen, door het gebruik van nieuwe technologieën, vernieuwende concepten en esthetiek.

 • Pauline van Dongen http://paulinevandongen.nl
 • Claire Eliot http://www.claireeliot.com
 • Liselore Frowijn http://www.liselorefrowijn.com
 • Elisa van Joolen http://www.elisavanjoolen.com
 • Coralie Marabelle http://www.coraliemarabelle.com
 • MAISON the FAUX (Tessa de Boer & Joris Suk) http://www.maisonthefaux.com
 • Sempervivum (Gilles Baudoux) http://sempervivum.paris
 • SWEN (Swann Amdeo & Steven Jacques) http://www.sw-en.com

De talenten werden bijgestaan door een veelzijdig team van deskundigen met ervaring in de creatieve en commerciële processen, in het ontwerpen, public relations, technologische vernieuwing, distributie, verkoop, onderzoek, trends etc. Aan het team namen deel:

 • Jean-Pierre Blanc (Festival d’Hyères)
 • Armand Hadida (l’Éclaireur, Tranoï)
 • Luca Marchetti (HEAD Geneva School of Art and Design / IFM Institut Français de la Mode – Paris)
 • Vidya Narine (Le New Black)
 • Han Nefkens (kunstverzamelaar, mecenas : Han Nefkens Foundation)
 • Lucas Ossendrijver (creative director Lanvin Homme)
 • Yann Rivoallan (The Other Store)
 • José Teunissen (London College of Fashion, University of the Arts London

Klik hier en hier om de fotoalbums te bekijken.

ArtEZ_posterA1_2016

Meet & Greet

Presentatie

Arnhem Masters in Fashion

Lisa Forster

Hee Kim

Simeon Morris

Sunna Orlygsdottir

Op 3 maart gaf de nieuwe generatie Arnhem Fashion Masters hun visie op de mogelijke toekomst van fashion. De Masters hebben gedurende korte sessies hun werk gepresenteerd aan internationale experts uit de fashionwereld. Het doel was om informatie uit te wisselen en grenzen  te verleggen in een open atmosfeer. De presentatie was gedurende de hele dag open voor publiek.

 

Datum:  Donderdag 3 maart 2016

Tijd: 15h00 – 17h00

Plaats: Atelier Néerlandais

Rue de Lille 121, 75007 Paris

campaign image 3

Liselore Frowijn  presenteerde haar herfst-/ wintercollectie 2016/17 op het Atelier Néerlandais.

Klik hier om het fotoalbum te bekijken.

Fashion-week-Paris

Verscheidene leden hebben tijdens de Paris Fashion prêt-à-porter Week hun collectie gepresenteerd op het Atelier Néerlandais. 

1 Maart
11.00 show Liselore Frowijn
16.30 show Peet Dullaert

2 Maart
showroom Peet Dullaert, Liselore Frowijn

3 Maart
popup presentatie ArtEZ Fashion Masters (graduation 2016)

4-7 Maart gezamenlijke showroom 
Peet Dullaert, Liselore Frowijn, Spijkers en Spijkers, Maison the Faux, LAAEL, Filip von Polen
ROSKI YARD, XUAN

8 Maart
ochtend : gezamenlijke showroom
middag : gesloten

9 Maart
Atelier gesloten voor leden en publiek

PEET-DULLAERT-SS16-LR3

Klik hier om het fotoalbum te bekijken.

 

nederlands-letterenfonds-header-kh-vfl

Op 26 februari 2016 werd op het Atelier Néerlandais de Prix des Phares du Nord feestelijk uitgereikt. Le Prix des Phares du Nord, ‘de vuurtorens van het noorden’ is een tweejaarlijkse prijs voor de beste Franse vertaling van een belangrijk Nederlandstalig werk ingesteld door Nederlandse Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren. Dit jaar ontving Isabelle Rosselin de prijs voor haar Villa avec Piscine, een vertaling in het Frans van de roman Zomerhuis met Zwembad van Herman Koch. De Nederlandse ambassadeur in Parijs Ed Kronenburg en de Algemeen Afgevaardigde van de Vaamse Regering in Frankrijk Filip D’Havé, hebben de prijs uitgereikt. Margot Dijkgraaf ging vervolgens in gesprek met de schrijvers Claire Castillon en Herman Koch.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Letterenfonds, +31(0)20 520 73 00

 

On Wednesday 10th February, the Atelier Néerlandais and CLICKNL | Next Fashion presented  Embracing Fashion&Technology: a forum for fashion, innovation and insight. We explored the potentials of advanced materials, wearable technologies and future manufacturing, while considering surveillance and privacy issues, the implications for health and well-being and how wearables will radically change our bodies and our lives.

The seminar was moderated by Bradley Quinn.

Click here for a review of the day.
Click here for the photo album.

Seminar embracing fashion & technology 2048 x 1536

The programme :

10.30 Registration and Coffee
11.00 Opening and Welcome
 
11.10 Beyond Wearables | Bradley Quinn
The adoption of wearable tech seems slow to catch on, with portable devices emerging as a popular alternative.
Bradley Quinn considers why designers may be missing opportunities to make impact, and how they can collaborate with fashion labels, sportswear brands and technology companies to create strategies for embracing the digital future.
 
11.40 Think Tank | Making Wearable Tech 
           With Pauline van Dongen, Valérie Lamontagne, Elisabeth de Senneville, Anouk Wipprecht
 
 12.40  Lunch
 
14:00 Pitch | New wearables in fashion film competition
Intro by Diane Pernet, founder A Shaded View on Fashion Films (ASVOFF), Pitch for ASVOFF 9  by Curator Alex Murray-Leslie
14.15 Think Tank | Thoughts on Merging Fashion and Technology 
           With Florence Bost, Luca Marchetti, Lianne Toussaint, Alice Gras
 
 15.15 Think Tank | Challenging Production Technology
           With Marina Toeters, Martijn van Strien, Oscar Tomico, Karin Vlug, Pauline Guesné
 
16.30 Break
 
17.00  Think Tank | Fashion Futures & Multimedia
           With Pierre-François Lelouët, Jacob Kok, Ricardo O’Nascimento
 

18.00 Final Remarks

18.15 Drinks and Dinner

 

 

This event took place in close collaboration with the the first edition of WEAREABLE at Gaité Lyrique
from Tuesday 9th to Sunday, February 14th 2016 organized by Showroomprivé and in partnership with the Gaité Lyrique.
The event celebrated innovation in the fashion industry through an award ceremony, talks, workshops and an exhibition on the theme of avant-garde projects.

Das Leben banner

Anouk van Klaveren (1991), Christa van der Meer (1988), Dewi Bekker (1990) en Gino Anthonisse (1988) bundelen hun krachten in de vorm van het design collectief Das Leben am Haverkamp. Hun onconventionele benadering van mode en design resulteert in een ongepolijste manier van werken, waarbij ze onzichtbare grenzen tussen de verschillende kunstdisciplines opzoeken en soms ook overtreden. Voor meer details, klik hier.

MD-Couture-FW-2016-Pallas-Athena-Bisque-RGB-2-logo

start: 19:30
einde: 21:00

Op 14 januari vond de nieuwjaarsreceptie op het Atelier Néerlandais plaats.  Het was een gezamenlijke bijeenkomst van de NLVP, De Club Affaires Paris Amsterdam en de NZGF.

 

 

Programme:

3 December: Kick off

18.00 Workshop introduction by  Arjen Spijkerman & Ulf Hackau
18.15 Keynotes:
– Scientific director AMS Institute Arjan van Timmeren
– SUEZ Environnement Berengere Mercier
20.00 Dinner & drinks

4 December: Excursions

Mini Farm (www.veniverdi.fr) Leila Kebir, EIVP
Strawberry plantations, (www.agricool.co)
RATP & AgroParisTech  Christine Aubry
Rungis Market  Marc Armengaud, Malaquais

5 December: Group work & Guest lecture

09.00 : Group work
13.00: Lunch lecture Jan Willem v.d. Schans (Wageningen UR)
15.00-22.00: Group work

6 December: Group work & Guest lecture

09.00 : Group work
13.00: Lunch lecture
15.00-22.00: Group work

7 December: Final Group presentations

09.00: Group work
14.00:  Opening Presentations Arjan van Timmeren (AMS Institute)
14.15:  Introduction Dragons by Eric van Kooij (Dutch Embassy)
14.45: 6x Group presentations with discussion
16.00: Final Discussion by the Dragons
17.00: Conclusion and drinks

Klik  hier voor meer informatie.

klimaattrein

The Train to Paris was traveling from Amsterdam to Paris and on board  were Dutch negotiators heading to the United Nations Conference on Climatie Change (COP21). COP21 took place in Paris from November 30th  until December 11th. The main purpose of COP21 was the signing of a new agreement on climate change, to keep global warming below 2°C.

Date: 28 November
Time: 19h30 -22h
Cocktail Dinatoire @Atelier Néerlandais.
Presentation: Kadir van Lohuizen – Rising Seas

Click here for more details on the Climate Train (in Dutch only).

Vanwege de tragische incidenten in Parijs nam het Atelier Néerlandais drie dagen van nationale rouw in acht. De tentoonstelling Foam talent was vanaf woensdag 18 november weer open voor publiek.

Tandem 2014 © Manon Wertenbroek, courtesy of the artist

Tandem 2014 © Manon Wertenbroek, courtesy of the artist

Key figures in photography discussed the scouting and presentation of young talented photographers within the international photography industry.

Foam Magazine’s annual Talent Call is not only a platform for introducing emerging talents to the international world of photography, but also a springboard for entering the creative industries in fields such as fashion, design, advertising and even news media. How are young visual artists being picked up as sources of inspiration by these industries? In what ways can both parties benefit from mutual exchanges and what kind of sustainable relationships could be established for fruitful collaborations?

Within the framework of the Foam Talent 2015 exhibition and Paris Photo, on Friday 13 November at Atelier Néerlandais in Paris, Foam Fotografiemuseum Amsterdam and the Royal Netherlands Embassy hosted an international symposium to discuss scouting and presentation of young talented photographers within the international photography industry.

Following the conversation on talent presentation within the photography industry, Foam’s artistic director Marcel Feil, Sandrine Macé Krabal (independent art director), Lucy Conticello (Director of Photography at M, Le Monde) and Frede Spencer (Founder Twenty Twenty Agency, London) discussed other possible pathways for young visual artists to emerge outside of the established photography context.


09.00 Doors open

10.00 – 10.50 Scouting and Presenting Talent
Panel discussion: Stefano Stoll (Director at Festival Images, Vevey), Remi Faucheux (Editor/Publisher RVB Books, Paris), Philippe Riss (Founder XPO Gallery, Paris), Frits Gierstberg (Curator at Nederlands Fotomuseum, Rotterdam)
Moderated by Marcel Feil (Deputy-Director Artistic Affairs at Foam)

10.50 – 11.00 Art Collectives
Spoken column: Kim Knoppers (Curator at Foam)

11.00 – 11.45 Talent and the Creative Industry
Panel discussion: Sandrine Macé Krabal (independent art director), Lucy Conticello (Director of Photography at M, Le Monde), Frede Spencer (Founder Twenty Twenty Agency, London)
Moderated by Marcel Feil (Deputy-Director Artistic Affairs at Foam)

11.45 – 12.00 Spotlight on Talent
Artist talk: Sjoerd Knibbeler (one of the Foam Talents 2015)


RSVP
Free admission, limited seating available by reservation only.
Please RSVP here

Friday 13 November
10.00 – 12.00 uur.
Doors open: 9.00 uur
Language: English

Atelier Néerlandais was gesloten op 11 november. De FOAM tentoonstelling op 1e etage was  wel geopend.

 

Tandem 2014 © Manon Wertenbroek, courtesy of the artist

Tandem 2014 © Manon Wertenbroek, courtesy of the artist

Op 10 november opende op het Atelier Néerlandais in Parijs de tentoonstelling Foam Talent 2015 : fotografie wereldwijd en een internationaal podium voor jonge talenten.
Op 10 november openende op het Atelier Néerlandais in Parijs de tentoonstelling Foam Talent 2015. Eenentwintig kunstenaars onder de 35 jaar toonden er hun bijzondere oeuvre: sombere en melancholische series, projecten met een ronduit positieve en zeer persoonlijke tonaliteit, werken die het accent leggen op het creatieve proces of tijdloos aandoende foto’s. Met deze tentoonstelling bood Foam inzicht in de stand van de fotografie wereldwijd en bood het jonge talenten een internationaal podium.
De geselecteerde fotografen voor 2015 waren:
Aaron Blum (VS), Alessandro Calabrese (Italië), Tom Callemin (België), Sara Cwynar (Canada), David Favrod (Zwitserland), Dominic Hawgood (VK), Peng Guo (China), Heikki Kaski (Finland), Matthew Leifheit (VS) & Cynthia Talmadge (VS), Mariam Medvedeva (Rusland), Abel Minnée (Nederland), Marton Perlaki (Hongarije), Constantin Schlachter (Frankrijk), Sjoerd Knibbeler (Nederland), Justin James Reed (VS), Johan Rosenmunthe (Denemarken), Jean-Vincent Simonet (Frankrijk), Danila Tkachenko (Rusland), Naohiro Utagawa (Japan), Christian Vium (Denemarken) en Manon Wertenbroek (Zwitserland).


Ieder jaar organiseert Foam Magazine de Talent Call

Een zoektocht naar talentvolle fotografen van over de hele wereld die jonger zijn dan 35 jaar. De portfolio’s van de laureaten worden gepubliceerd in het jaarlijkse Talent-nummer van Foam Magazine , voor fotografen een springplank naar bekendheid in de internationale fotografiescene.

Tentoonstelling Foam Talent 2015

Praktische informatie
Atelier Néerlandais
121 rue de Lille
Paris 7e
Van 11 november tot en met 20 december 2015
Openingstijden: dinsdag-zondag, 13.00-19.00 uur
Toegangsprijs: 2 euro

Op 9 november georganiseerde Photo Saint-Germain en Polycopie een seminar met  Pierre Bessard (Editions Bessard), Natasha Christia (écrivain, commissaire), Rémi Faucheux (RVB Books), Marcel Feil (Foam), Benoit Jeannet (artiste, auto-éditeur) en Clément Kauter (Plac’art Photo).

De moderators waren  : Sebastian Hau (Polycopies) en Aurélia Marcadier (Photo Saint-Germain)

+ meer informatie

Tandem 2014 © Manon Wertenbroek, courtesy of the artist

Tandem 2014 © Manon Wertenbroek, courtesy of the artist

 

 

HET TWEEDE AMBASSADE MKB EVENT: VOOR ALLE KLEINE EN MIDDELGROTE NEDERLANDSE ONDERNEMERS IN FRANKRIJK

Op woensdagavond 28 oktober organiseerde de Nederlandse Ambassade een MKB event op het Atelier Néerlandais in Parijs. Dit was de tweede keer dat er een bijeenkomst werd gehouden voor Nederlandse midden en kleine bedrijven in Frankrijk en deze avond stond in het tekenvan het Franse arbeidsrecht en het belastingsysteem.

Tijdens het eerste MKB event in januari 2015 bleek dat het voor veel Nederlandse ondernemers die actief zijn op de Franse markt lastig is om de Franse wetgeving omtrent het opstarten van een eigen onderneming of bedrijf goed na te leven. Ondernemers zijn soms onnodig veel tijd kwijt bij het uitzoeken van wetten en regels omdat deze onduidelijk staan omschreven of omdat het Frans nogal wat haken en ogen kent. De Ambassade in Parijs kan ondernemers hierbij helpen en richtlijnen geven.

Het evenement op de avond van 28 oktober had als thema belastingwetgeving en arbeidsrecht  en stond volledig in het teken van de verschillende soorten belastingen waar een onderneming mee te maken krijgt en de rechten van werkgevers en werknemers. Deze informatie werd verschaft tijdens presentaties door enkele experts.

Ook heeft de ambassade uiteengezet wat er de komende tijd aan evenementen op de agenda staan en wat er nog meer kan worden verwacht vanuit de Ambassade.
Het evenement was speciaal voor de Nederlandse ondernemer die opereert of wil opereren in Frankrijk en het doel was dan ook om een terugkerend event te organiseren met onderwerpen die het ondernemerschap in Frankrijk vergemakkelijken en ook aantrekkelijker maken voor Nederlanders.

Aan het eind van de avond was er tijd om onder het genot van een drankje te netwerken en ervaringen te delen.

start: 17:30
einde: 19:30

A group young mecenats of Stedelijk Museum Amsterdam visited Paris during FIAC and together with the young mecenats  of Palais de Tokyo they were at the Atelier Neerlandais on the 24th of October 2015.

start: 17:00
einde: 19:00

DDW 2015 logo

Join us for a Meet Up at Dutch Design Week to learn more about Atelier Néerlandais, its members and design possibilities in France.

The focus will be on design presentations in France: Maison & Objet (M&O), Designers Days (D’Days), and Paris Design Week. 

Wendy Plomp (Invertuals) and Maarten Baptist (JOINE) will share their experiences at D’Days and M&O, Jasmijn Snippe (RVO) will explain about the government programme ‘Partners in International Business’, and Earlwyn Covington (Design Academy Eindhoven) will shed light on Paris Design Week and the design practice in France. Thijs Debeij (Dutch Embassy) will talk about the Embassy’s role, and Carolien van Tilburg (Atelier Néerlandais) about membership, events & programs taking place at Atelier Néerlandais.

Date: Thursday 22 October

Time: 17.00-19.00

Location: edhv – NS Loods (Invertuals)

Address: Fuutlaan 12B, 5613 AB Eindhoven

Contact: For more information and signing up, mail us.

 

Marcel DuchampMarcel Duchamp, Rotorelief, 1935

 

Het Atelier Néerlandais in Parijs presenteerde in samenwerking met de vereniging Jeune Creation de tentoonstelling “Une infinité de similitudes”, die gelijktijdig begon met de FIAC 2015.

Door middel van het verkennen van formele overeenkomsten tussen de werken van een aantal jonge Europese kunstenaars, werd in de tentoonstelling een spel van insluiting en duplicatie blootgelegd. Une infinité de similitudes wenst de functionele methoden in de werken van de aanwezige kunstenaars te onderzoeken en vergelijkt deze direct met enkele historische werken zoals de Rotoreliefs van Marchel Duchamp en de tekeningen van Dieter Roth en Henri Jacobs, maar ook met enkele ambachtelijke en amateuristische objecten en praktijken.

Kunstenaars
Jean-Baptiste CARON
Henri JACOBS
Lucas LENGLET
Dieter ROTH
Pieter van der SCHAAF
Kirill UKOLOV
Julie van der VAART
Leon VRANKEN

Met dank aan Samuel Saelmakers van het Centrum voor Hedendaagse Kunst Witte de With, het Museum Boijmans Van Beuningen en de curators van Jeune Création, Jérôme PIERRE en Julie SAVOYE.

De tentoonstelling was een initiatief van de Nederlandse ambassade in Parijs en werd georganiseerd op het Atelier Néerlandais.

 

Une infinité de similitudes

van  19 oktober tot  1  november 2015

Dagelijks  van 13u.-19u. (op dinsdag gesloten)

Atelier Néerlandais

Sous-sol

121 rue de Lille

Paris 7e

M12 Assemblée Nationale
M13 Invalides

 

Een initiatief van de Nederlandse Ambassade

flyer paris2

Alleen voor genodigden.

MAISON the FAUX presents “ANNA” | 2 October 2015 | Paris show & showroom

By invitation only.

Want to meet “ANNA” on a different day?

From the 3rd till the 7th of October you can see her at the MAISON the FAUX showroom.
The showroom is located at 23 Rue Béranger, 75003 Paris (métro: République).
Showroom appointments: sales@maisonthefaux.com

INVITE Maison the Faux 2 oct 2015

Alleen voor genodigden.

Het Nederlands Fotomuseum en de Nederlandse ambassade in Parijs presenteren in het Atelier Néerlandais, het bijzondere fotografieproject UMBRA van Viviane Sassen.

Voor meer informatie: klik hier

IlluminaY

AN_invite_voor-site

De officiële opening van het Atelier Néerlandais vindt op 10 september plaats, in aanwezigheid van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker en een groot aantal Franse en Nederlandse prominenten uit cultuur en creatieve industrie.

Op het programma staan presentaties van een veertigtal leden van het AN. Deze presentaties variëren van mini-tentoonstellingen van ontwerpen en kunstwerken, tot korte filmpjes en performances. Daarnaast vindt de vernissage plaats van de fototentoonstelling UMBRA van Viviane Sassen, in aanwezigheid van de kunstenaar. In de soussol tenslotte is de popUp-galerie CHERRY TOMATO PONY RIDER geopend met werk van elf internationale beeldend kunstenaars. ’s Avonds verzorgt The School of House muzikale en video-ondersteuning in de cour van de naastgelegen Fondation Custodia.

Kortom, een feestelijke opening, die het Nederlands en Frans creatief netwerk op informele wijze bijeen zal brengen.

Programma:

Presentaties van leden van Atelier Néerlandais: 19h – 21h
Vernissage van expositie UMBRA van Viviane Sassen: 19h – 22h
Feest: 20h – 23h

invitation-officielle-séminaire -A4-(14h)-2

Schermafbeelding 2015-08-24 om 16.43.12

Summa studenten en studenten van MAFAD showden hun ontwerpen tijdens Haute Couture Week Parijs.

Je eigen ontwerp terugzien op de catwalk in Parijs; dé droom voor iedere modestudent. Op dinsdag 7 juli werd dit werkelijkheid voor een vijftal studenten van Summa Fashion uit Eindhoven. Zij mochten hun ontwerpen showen tijdens de Haute Couture Week in Parijs. Onder hen Pien Luijnenburg, ontwerpster van de jurk die minister Jet Bussemaker (Onderwijs) vorig jaar droeg tijdens Prinsjesdag. Couturier Christian Lagerwaard stelde zijn catwalk beschikbaar voor de jonge ontwerpers in het voorprogramma van zijn show.

Daarnaast kwam ook ‘About 11′ van MAFAD met ontwerpen van Julia Aumann, Natalie Barschewski, Verena Klein, Paula Reichert, Carina Schulte, Mona Steinhaeusser, Reinder Schmidt en Rachel Prijs aan bod.

ChristianLagerwaald_AtelierNeerlandais_33

Springplank naar de modewereld
De Limburgs-Duitse couturier Christian Lagerwaard ontving op 20-jarige leeftijd een belangrijke couture-onderscheiding die de deuren naar de modewereld voor hem opende. Nu wil hij in het kader van zijn dertigjarig jubileum op bijzondere wijze iets terug doen door anderen ook een springplank te bieden. 
Lagerwaard: “De jeugd krijgt weinig kansen in de modewereld, maar heeft zoveel potentie. De afgelopen maanden heb ik met verbazing het werk van de studenten bekeken en vaak gedacht: ‘Hoe kom je erop?’ De studenten hebben hun creativiteit en fantasie losgelaten op de stoffen en materialen. Ik sta volledig achter de collectie die wordt geshowd in mijn voorprogramma.” In het Atelier Néerlandais in Parijs toonde Christian Lagerwaard begin dit jaar tijdens de Parijs Haute Couture Week zijn voorjaarscollectie 2015.

Minister Bussemaker is trots op de studenten: “Zij laten als geen ander zien wat ‘made in Holland’ betekent en wat onze toekomstige vakmensen in huis hebben. Het is fantastisch dat zij dit nu ook op een internationaal podium mogen laten zien.“

Fashion Week
De Haute Couture Week in Parijs vond plaats van 5 tot 9 juli. De studenten verzorgden het voorprogramma van Christian Lagerwaards show in het Atelier Néerlandais. Ze vertrokken op maandag 6 juli naar Parijs, showden op dinsdag 7 juli en kwamen diezelfde avond weer terug.

Femke Bontrup1

IMG_1952

IMG_4172

IMG_1656

Nederlandse modeontwerpster Marlies Dekkers presenteerde haar nieuwe spring/summer 2016 collectie aan internationale klanten. Al haar ontwerpen waren geïnspireerd op haar eigen visie op het leven. Het is haar doel vrouwen meer zelfvertrouwen te geven.

foto 1-1

foto 1

foto 4-1

De bijeenkomst van Nouveau Centre Néerlandais ging over meertaligheid. Linguist Marinella Orioni presenteerde haar boek ‘Meertalig Opvoeden’ aan de leerlingen Nederlandse taal en cultuur van het NCNL. Aansluitend was een netwerkborrel.

 

1977402_423153314559997_8783401476763409747_n

The seminar focuses on the role of serious gaming in the health sector. The goal of this seminar is to connect Dutch and French parties that are active in the crossover between the fields of health and serious gaming.

During the event, our expert speakers will elaborate on the framework conditions in France and in the Netherlands regarding serious gaming and healthcare, and on the latest innovations in this field. Furthermore, developers can demonstrate their games or present their projects on which they are currently working. They will have the occasion to do so during the two sessions of pitches and during the networking breaks.

Futur en Seine

As serious gaming in the health sector is the focus of this seminar, this event is particularly interesting for medical professionals, researchers, game developers, companies active in the health sector and / or ICT, and policy makers. The seminar is organised in the context of the Futur en Seine festival. Futur en Seine is France’s largest annual digital festival, organised by Cap Digital, a business cluster of innovative companies in the Paris region.

start: 19:00
einde: 21:00

10430893_1578275279090622_737065289073398495_n

This solo-exhibition marked Maarten Baptist’s debut on the French design field. Having studied with Gijs Bakker and Li Edelkoort, Maarten has since created a large collection of furniture, tabletop and dining products. The exhibition was made up of a new Lascivious Sofas and displayed the making and manufacturing process of his products, such as the Lucky Love Chair. Maarten’s extensive glass collection was displayed on the tables from Yean, the perky pastel garden furniture.

D-Days_12

DSCF1514

DSCF1448

DSCF1425

20140928- 171918-IMG_7183-nlc14-Bibi Veth groepsfoto

start: 19:00
einde: 20:30

 

Stephan Enter etc

Organisé par l’Ambassade des Pays-Bas,à l’occasion de la parution de leurs romans :
Prises de Stephan Enter, dans la collection Lettres néerlandaises et Nord-nord-ouest de Sylvain Coher, dans le domaine français

Des falaises insulaires que gravissent les alpinistes de Prises à la mer que traversent au péril de leur vie les apprentis navigateurs de Nord-nord-ouest, l’amitié emprunte des voies de traverse, des chemins escarpés qui forgent l’âme et embarquent le lecteur vers l’inconnu.

Lecture de texte par Nicolas Flesh

La soirée sera animée par Margot Dijkgraaf, critique littéraire, chargée des rencontres littéraires à l’Ambassade des Pays-Bas

Réservation indispensable : culturepaysbas@minbuza.nl
Entrée libre dans la limite des places disponibles

En collaboration avec Actes Sud et l’Atelier Néerlandais
Avec le soutien de Grolsch et Thalys

AtelierNeerlandais_OraclesDuDesign_Workshop12

AtelierNeerlandais_OraclesDuDesign_Workshop50

 

Dutch and French Approaches

 

Jurgen Bey – Sandberg Instituut Amsterdam

Aldo Bakker – Design Academy Eindhoven

Francois Brument – Ensci / Les Ateliers de Paris ? ESAD

Robert Stadler – Studio Robert Stadler

 

Tijdstip: 14.00 uur tot 17.00 uur

Moderator: Catherine Geel – Sandberg Instituut Amsterdam / ESCS /Esnba Lyon

 

Programma:

Welkomstwoord Bart Hofstede, cultureel attaché Nederlandse Ambassade te Parijs

Inleiding Lidewij Edelkoort, curator tentoonstelling Oracles du Design

Introductie Catherine Geel

Sessie 1:  Jurgen Bey / Francois Brument

Sessie 2: Aldo Bakker / Robert Stadler

De middag is in het Engels

Meld je aan bij carolien@atelierneerlandais.com

AtelierNeerlandais_OraclesDuDesign_Cocktail21

AtelierNeerlandais_JesBussemaker_57

AtelierNeerlandais_JesBussemaker_61

 

5 createurs au lait LOWRES

 

ateliershowroom_39Corsage Studio

LR_ateliershowroom_07Norbert Fiddelers

AtelierNeerlandaisArtEZ_040

AtelierNeerlandaisArtEZ_014

 

ChristianLagerwaald_AtelierNeerlandais_114

Gisteren vond de eerste editie van het MKB-event plaats op het Atelier Néerlandais. Een dertigtal Nederlandse ondernemers was aanwezig en deelde de ondervonden uitdagingen op de Franse markt met elkaar. De groep was erg gemêleerd; zo waren er o.a. personen uit de toeristische sector, advocaten, personen die actief zijn in de agro&food sector en dienstverlenende bedrijven. Er was een goede mix tussen personen die al enige tijd actief zijn in Frankrijk en nieuwkomers op de Franse markt.    Foto MKB-event

Het programma zag er als volgt uit:
15.15u – 15.20u: Welkom
15.20 – 16.00u: Presentatie door Huub Buise (Handelsraad – Nederlandse ambassade Parijs)
– Wat doet een ambassade en wat kan de ambassade voor u doen?
– Mogelijkheden (financiële) steun uit Nederland
– Frankrijk de komende jaren en inzet Nederland
– 5 K-model (koffie, kennis, kennissen, koppelen, knokken)
– MKB; motor van de economie
– Initiatief oprichting MKB-platform/netwerk
16.00u – 16.10u: Presentatie door Carolien van Tilburg (Coördinator – Atelier Néerlandais)
16.10u – 16.20u: Korte presentatie door Hendrik Klinkert en Peter Romar over respectievelijk de ‘NZGF’ en de ‘CAPA’
16.20u – 17.30u: Tour de table: korte introductie van alle aanwezige ondernemers + discussie
17.30u – 18.30u: Netwerkcocktail

Wij kijken terug op een interactief en leerzaam event en zullen de komende weken brainstormen over een passend thema voor de volgende editie.

Heeft u het MKB-event gemist en wenst u de volgende keer wel aanwezig te zijn? Aarzel dan niet om contact op te nemen met par-ea@minbuza.nl.

Indien u meer informatie wenst te ontvangen over het Atelier Néerlandais, dé incubator voor ondernemers werkzaam in de Creatieve Industrie (http://www.atelierneerlandais.com/), kunt u Carolien van Tilburg contacteren via: carolien@atelierneerlandais.com

5 k-model

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sauce Hollandaise

De drie merken Schueller de Waal, Maison de Faux en MaryMe-JimmyPaul hielden gezamenlijk onder de naam ‘Sauce Hollandaise’ drie dagen  een showroom .

 

SAUSE HOLLANDAISE SS15

1_PEET_DULLAERT_SS15

2_PEET_DULLAERT_SS15

PEET DULLAERT backstage SS15_4

PEET DULLAERT backstage SS15_2

Showroom collectie S/S 2015PEET DULLAERT backstage SS15_2

Showroom was enkel voor genodigden te zien.

Image