16
mrt
15
mrt

Symposium: ‘Stations of the Future’

Stations als knooppunten van intermodaliteit

Het station, het belangrijkste knooppunt tussen het spoor en de stad, is zowel de centrale schakel in de mobiliteitsketen als een sleutelelement in de organisatie van intermodaal vervoer. Het station kan worden beschouwd als een katalysator, het is zowel een plaats waar verschillende vervoerswijzen samenkomen als een leefomgeving waar diensten worden geleverd.

Het spoorwegnet is een infrastructuur met ambitieuze doelstellingen en biedt daarnaast sociale en culturele activiteiten. Het wordt ingezet als een instrument voor economische ontwikkeling in ruimtelijke (en stads-) planning. De ontwikkeling van een stationsproject vanuit zowel bestuurlijk als financieel perspectief kan worden gebruikt om een stadsgebied nieuw leven in te blazen, om een ​​hoog niveau van (stations-) architectuur en openbare ruimte te bevorderen en om nieuwe technologieën in te zetten die bijdragen aan de veiligheid en aan de gebruikservaring van het station.

Het symposium ‘Stations of the Future’ is gebaseerd op het mega-initiatief ‘Le Grand Paris’ dat de ambitie heeft om verschillende economische centra te creëren rond het grootstedelijk gebied van Parijs die verbonden zijn met een nieuw netwerk van openbaar vervoer, luchthavens en hogesnelheidstreindiensten. Dit zal naast het ‘Randstad’-netwerk in Nederland worden geplaatst om met verschillende casestudy’s de rol van stationsknooppunten in deze grootstedelijke gebieden te begrijpen.

Onder andere professionals, experts, ontwerpers en wetenschappers uit zowel Frankrijk als Nederland zullen op dit evenement bijeenkomen om hun ervaring, kennis en expertise te delen in verschillende werksessies die zich richten op onderwerpen als ‘Station as inter modal-node’, ‘Station as Destination’  en  ‘Station as Data center’

Het symposium zal Frans- en Engelstalig zijn en is alleen bij te wonen op uitnodiging.

Meer informatie via: Manuela Triggianese (manuela.triggianese@ams-institute.org)

Ondersteund door: AMS Institute, La Fabrique de la Cité, Atelier Néerlandais, Ambassade du Royaume des Pays-Bas, DIMI (Delft Infrastructure & Mobility initiative).

 

image001

Image